Rabu, 22 April 2009

Interschool Debating Championship 2009

Masuk hari ni dah 3 hari menapak di uia setelah pulang ke rumah selama beberapa hari.. I' Allah i'll be lidv'ing for 2 weeks, hmmmm.. lama gak tuh. Macam dah jadi rutin la plak setiap kali cuti ade lidv, sumenye gara2 program n training, tapi best sebab cari pengalaman n belajar banyak bende baru. Tapi sepi tuh terasa gak la, ye la sorg2 je dalam bilik, takde teman sebilik yg lidv sekali, huhuhu.... Ok this time pnye lidv sbb ada interschool debate kali k 8. Guess what? I'Allah ada 224 team yang akan bertanding nanti. Bm pnye ade 100+ teams, english ade 110+ teams. Banyaknya huhuhu, cm ne la nanti bile diorg datang, mesti mengah nnt tengok ramai sgt org. Dengan committee lagi, hmm cukup ke committee yg ade tuh... ntah la, doa sy moga Allah mudahkan segalanya ameen....

Bile bercerita pasal interschool, sy sgt bersyukur Allah tkdirkan sy masuk prog nih taun lepas. Inilah yg telah menjadi inspirasi sy masuk debat arab, alhamduliLLAH. Teruja sbb tengok adik2 sekolah petah berdebat dan melontarkan idea serta pendapat diorg... tak takut diorg nih. Bile dah join debat baru tau knp bleh jadi macam tu, hehe.. cume biasala langkah pertama tu mestila takut dan gemuruh serta tak yakin, tapi bile dah beberapa kali debat jadi addicted la plak. haha dh mcm kene dadah la plak. Tak lah bukan dadah tapi sbb rasa best kita dapat bercakap dan argue org ketika berdebat.

Pelik kan, sy nih tgk debat bm n bi n pastu inspired plak dgn dua2 nih tapi sangkut kat arab hehe. Ntah la sy pun tak pasti nape, padahal sy cume pernah tgk debat arab rasanya sekali je sebelum join debat arab, hehe.. bile first time tgk tuh tak rasa teruja pun n tak rasa pun nk join tapi bile dah tgk mcm mn adik2 nih berdebat, br lah dpt fhm sedikit sebanyak mcm mn nk debat dan teknik2 debat, tu yg rasa nk join debat tu, tapi tu la debat arab la plak jadi pilihan. hehe, tapi debat arab pun best, hehe.. pada sy lagi clear klu nk dibanding dengan bhs melayu, yang byk la selok belok bahasa, nk cr poin n tgk keseluruhan struktur perdebatan pun agak kompleks sbb byk main bahasa, yang dah bese main bahasa mmg tak de masalah, tapi sy ni sukar sedikit.. klu english pun tak berapa susah sgt sbb mmg diorg ni jenis direct je, tapi yang susahnya klu guna ayat bombastik, besela, english tak terer mmg la ssh nk fhm... hehe

This time, sape la agaknya bakal menggondol gelaran juara bm n bi... klu tahun lepas STAR mng english, pastu SMAP kajang menang bm, hmm klu juara bertukar tangan pun bagus gak, hehe tapi tak nk la tukar tangan kt MCKK, dah lima kali berturut2 nek pentas final, hehe mintak2 la sekolah lain plak yang nek, teruskan berusaha wahai adik2 pendebat (tua rupenye aku nih hehe)

2 ulasan:

Badrul Aini Sha'ari berkata...

salam perjuangan...

haha...

wah post exam syndrome: 1) memenuhkan cuti dengan program luar...

2) belajar dan mengajar bahasa arab

3) bercuti ???

Nurhuda Ramli berkata...

klu nk bbercuti, sekadar hujung minggu2 bese je la, tapi best sbb tak goyang kaki