Jumaat, 6 Ogos 2010

4th ASEAN Intervarsity Arabic Debating Championship 2010

BismiLLAH thumma alhamduliLLAH,

I'm back again, setelah lama tak mengapdet, finally have the mood to write again... alhamduliLLAH. Just got back from USIM 3 days ago, balik dari berjuang di medan perdebatan menggalas misi UIA buat kali ke 4 di ASEAN Intervarsity Arabic DebatingChampionship. AlhamduliLLAH, dengan izin Allah kami berjaya merealisasikan impian universiti, mudarribin dan seniors serta rakan2 seperjuangan utk menjadikan piala pusingan ASEAN hak milik kekal UIA. 

Tournament this time is the best tournament that I experienced in my debating career because of so many reasons... not only winnings that made me happy (eventho at last we lose to our juniors except k shah la in the final) , it's just only part of it.. and the rest are the biggest factors that made this tournament the most memorable one (^_^) :

1. Friends

I'm so glad that this time k Aishah Fauzi enter the team, as usual she acted as my motivator, always made me laugh, a listener to my problems and feelings, the one who always believe in me.. plus bile dah sampai Nilai, i managed to have same room with her. Can't thank her enuf, she's more a big sister to me, i'm so glad to have her as a friend companion of mine in my debate life. BarakALLAHu fiha..

And also others baik daripada team sendiri mahupun team b plus supporters dan kawan2 yang sentiasa membantu dan mendoakan, it's seriously a blessing to have u guys around. AlhamduliLLAH, i'm surrounded with these nice people. May Allah bless u always guys.

2. Team mates

This is the second thing that made me feel this tournament is the best. I was put with Abu Hafiz, Nuzulul Qadar and Hayati in team A. Owh2 menggalas tanggungjawab sebagai penama2 dalam team A adalah sesuatu yang amat berat kerana di belakang sejarah team A adalah sejarah yang hebat, dan ditakdirkan kami peneraju team A UIA. Ia bukanlah satu perkara yang mudah kerana background kami semua tidak sehebat abg2 dan kakak2 senior terdahulu. Satu perkara yang amat sy takutkan utk ASEAN kali ini, saya takut legasi debat arab UIA akan jatuh di tangan kami junior2 di team A. So scary.. uhuhuhu..... plus ramai yang tidak yakin akan kemampuan kami utk meneruskan perjuangan debat arab UIA, ditambah dengan rekod kekalahan sewaktu royal 2009, hanya Allah lah tempat kami bertawakkal... Allahul musta'an, beban yang digalas team A bukan calang2 beban, dengan keadaan kurang preparation, training yang tak berapa harsh dan gila macam dulu sebab sekarang tgh awl semester. Walaupun team A kali ini hanya sy dan abu hafiz yang senior (itupun tak smpi tahap macam senior2 dulu uhuhu), nuzul dan yat pula org baru dalam team UIA.. alhamduliLLAH we managed to get thru this championship with 6 winnings consecutively, quarter n semi, n lastly final..

Sepanjang sejarah debat sy, inilah debat yang paling tak stress.. hehe.. dahla tak prepare,pastu plak research wat ala kadar je.. plus yang paling best, bile team mates sgt la supportive and trust each other giler2 n sngt2 la menghargai kemampuan semua... team yang paling menghappykan sy, walaupun ade di antara kami yng punye sejarah lama yang sy kira pahit utk dikenang, tapi alhamduliLLAH, kami dah mula dapat bina team chemistry yang baik this time, no more hurts, no more fights, no more disappointment, no more untrust, no more unappreciation.. everything start to be good. Hopefully this will last forever... ameen.. 

Truly having them as teammates is seriously a blessing, n I'm so grateful Allah granted them to me... sapa la team A UIA utk ASEAN this time tanpa Abu Hafiz, Nuzul dan Hayati.. Thanks sgt2 kat korg for this memorable debate tournament, barakAllahu fikum n having u guys as my team mates is priceless.. thnks again guys.. (^_^)

Walaupun kita tak berjaya di pentas final, tapi kita dah berjaya membuktikan pada semua kita bukanlah seteruk yang disangka, kita bukan lah selemah yang disangka... syukur kerana Allah mengurniakan kita kemenangan satu persatu dan tidak menjadikan kita titik penurunan legasi debat Arab UIA. Still we have a long journey ahead, masih byk perkara yang perlu kita belajar, i'Allah, if we learn from this losing, it's not impossible that we may bring Royal 2010 Cup back to UIA again in our hands.. ameen.. (^_^)v

4 ulasan:

fiqhullughah berkata...

tahniah kak,teruskan perjuangan anda..moga2 lepas ni ada memorable yg plg best lg..hehe..pe pun, syukran jazilan atas segalanya!!

Nurhuda Ramli berkata...

tahniah utk awk jgk... la syukr 'ala wajib.. sy hanya melaksanakan tanggungjawab sy shj.. tidak lebih dr itu, perjuangan debat takkan berhenti i'Allah.. cos debate is my passion (^_^)

nurazahfathirah berkata...

mabruk alaiki ya ukhti...! tapi belum pernah lagi azah jenguk akak berdebat. azah layan debat bm n bi je skrg. nak try ah bila masuk gombak nnt. :) now azah is in uia pj studying ict~

Nurhuda Ramli berkata...

owh k.. ict ye,,i'Allah ade rezeki kite jumpe lagi interschool ye.. mana la tau awk jadi guru pengiring lagi utk al amin.. hehe.. btw, this is my final sem, if tak de aral melintang, interschool taun depan i'Allah akan singgah jugak di uia utk membantu ape yang patut..