Khamis, 25 Disember 2008

Royal Debate 2008



dah masuk bulan satu br nk sebok tulis pasal royal nih.. ape la sy nih, dh tak kuasa kot org nk bc cerita royal ni agaknya, sbb dah lama pun ia berlalu, huhu lama ke?br je smpi sebulan pun lagi hehe.. ape pun sori la ye kengkawan sbb dah lama br nk update pasal royal... dah hilang kot bahang kehangatan royal nih. ok lah sy cerita secara kronologi je la ye... alhamduliLLAH sy dapat naik dok kt grup C.. ngan k Aishah Fauzi, Afeefah, Hamdi... tp mmg perit gak la tkr grup time tuh sbb ust umumkan hr last training pas tu besoknye dah mula dh royal, alhamduliLLAh tak lawan lg esoknye.. mau tak perit, sbb kn byk men position no 2, huhu... byk gile preparation kene wat, dah la time training sy byk men2 je, pastu asyik men position no 3 yg tak perlu wat teks sgt pun... huhu, bygkan esok nk lwn malam tu br dapat siapkan dua teks... waaa, terlepas jgk air mata sy nih dek kerana ketensionan yg tidak tertahan... tak pe la, tabahkan hati je.. ok la this the chronology of the royal intervarsity debating championship 2008 for arabic category for team IIU C.

28/11/2008

hari ni cume registration saje, so tak de pape sgt, cume kene berkerja keras utk siapkan teks... dek kepenatan kerana berjalan pergi balik ke mahallah ameenah utk register, sy tak dpt nk siapkan teks siang tuh, sy kene tido sbb otak dah tak bleh jalan... huhu best tido or, dpt bantal ngan karpet yg dah macam tilam lagi huhu. pas Asar still tak smbg wat teks lagi sbb kami ada briefing ptg tu utk debat pada esok harinye... team yg ada kali ni lebih kurang 20 cm tula.. dr mcm2 universiti... undian dibuat utk menentukan pertemuan bg pusingan pertama.. uia c ditakdirkan bertemu ngan usim a... waa takutnye.. k Shah dah mula seram dah sy pun sm gak, sbb team ni mmg kuat. Tak pe la tawakkal je huhu. Malam tu pas isya' br sy smbg wat teks, huhu tensionnye, dek ketensionan yg sgt dahsyat sy terlepas gak air mata.. huhu peritnye rasa hati, itupun mlm tu sy br dapat siapkan 2 teks baru, pd hal ada 5 teks yg sy kene wat lagi.. huhu
mmg malam tu bukan mlm yg best wat sy..

29/11/2008

pagi tu lepas subuh sy cube siapkan mn yg boleh, sbb pg tu dah kn lawan.. release motion kul 8.30 pg... walaupun hnya beberapa teks sj yg ku mampu siapkan, sy masuk menunggu motion release dengan bertawakkal sj kpd Allah.. alhamduliLLAH pg tu terpksa wat undian semula sbb ada u tarik diri, so swing dapat masuk.. ni malam tu kitorg dah tau dah.. selepas undian semula, kami ditakdirkan utk bertemu UKM A, hu lega.. bukan memandang rendah tapi nk banding ngan USIM A, btr lagi jumpe UKM A la...huhu.. tajuk plak kene pasal blog.. alhamduliLLAH sgt2 sbb tajuk tu sy dah ready, syukur sgt2, byk Allah tolong. AlhamduliLLAH round pertama kami mng..
round kedua tajuk subsidi.. tajuk ni mmg tak ready, so terpaksa la si hamdi amik position sy, alhamduliLLAH die ni jenis cepat pikir, so tk de masalah sgt utk pgg position no 2 time tuh... alhamduliLLAH kitorg mng gak time nih.tapi qarar hakim 2-1. waktu ni jumpe ngan UiTM B...
byk la shortcomings hr tu.. round 3 terpaksa ditunda sehingga lepas maghrib.. round 3 takdirnye kami berjumpa ngan UIA A.. huhu.. this time sy masuk amik position 3, nasib bek Salman tak main time nih... klu tak mesti teruk kene huhu, time kitorg kalah teruk.. bygkan margin 6.. pergh gile byk, rupenye sbb sy tak smpt radd sume hujah dalam masa tujuh mint.. hujah hukumah yg terakhir sy radd pas minit ke tujuh, hakim tu tak kira dah pas mint ketujuh... huhu, tak pe la, di sebalik kepahitan tu ada yg best gak, dapat pujian dr hakim hehe, die kata radd sy bagus (huhu bukan perasan tapi sgt rasa best sbb br sedar usaha sy tak sia2) cume slacknye pd timing sy lah... tak pe la nk wat cam ne, bukan rezeki but at least i learn s'thg


30/11/2008

round 4 kami jumpa UPSI B.. huhu team yg plg garang yg sy pernah jumpe.. nasib bek la sy tak emo sgt, alhamduliLLAH kitorg mng round nih.. round ke 5 jumpe ngan UiTM B lagi, this time tajuk yg mmg susah utk mng klu jd hukumah.. n takdirnye kitorg kene jadi hukumah.. tajuknya as samaah li aqarib kibar mas-ulid daulah dharurah..alhamduliLLAH sume grup mmbr sy yg lawan time ni dpt perform ngan baik.. tapi nasib tak menyebelahi kami, kami kalah ngan qarar 2-1.. huhu pelik sgt2 sbb sy yakin gile kitorg mng time tuh, tapi kalah jgk.. pelik2.. tp tak pe lah, tk de rezeki, kene la redha walaupun ia pahit utk ditelan.. target kami utk mng dgn qarar 3-0 tak tercapai, takpe la strive for the next round. AlhamdulilLLAH kitorg jumpe ngan swing team, kali ni kami mng 3-0 dgn swing team.. berakhirlah sudah pusingan kelayakan.. hanya 8 team shj yg teratas shj akan dapat masuk ke quarter final... dgn kemenangan 4 dan 2 kalah, team c pnye ranking no 3, A n B dok kat no 1 n 2.. alhamduliLLAH, ia berlaku sebagaimana yg kami target. Malam tu ada Malam Anugerah MADUM... huhu, dinner ngan MADUM la ni.. alhamduliLLAH k Janah managed to get us seats yg depan sekali (belakang VIP tu) hehe.. yg pasti mmg sume (my meja) havoc la malam tu, mmg diorg ni sume gile2 tahap gile la.

1/12/2008

waktu yg ditunggu2 telah tibe.. pusingan kalah mati, suku akhir... team A bertemu UPSI B, B bertemu UiTM B, USIM A bertemu USIM B, C bertemu UDM A. Itulah team2 yg layak ke suku akhir dan senarai pertemuan kali itu. Huhu sy tak tau la qa'ah lain cerita cam ne, tapi kat dalam qa'ah yg kitorg kene lawan tu mmg byk gile supporters UDM.. huhu panas2.. mmg agak sengit la perlawanan kali ni, this time k Shah tak main, so sy masuk la.. walaupun debat tu hangat tapi sy bleh lagi rasa blur2... huhu.. pastu sy dah la ckp lebih masa.. mmg takut sgt lingkup time tu.. saat keputusan keluar, terkejut sy sbb nama sy tercatat sbg afdhal munazhir utk jaulah kitorg tu.. AlhamduliLLAH, dpt jgk merasa nikmat jd afdhal munazhir, terigt kt2 sy kat k Shah: klu akak main tak de can la sy dapat best speaker.. huhu. Ok, perjuangan kami tak berhenti di situ masih ada satu pusingan penentuan kalah mati iaitu separuh akhir... kami terpaksa berhadapan sekali lagi dgn team A... huhu. this time mmg sure2 kalah la, sbb kitorg tak perform ngan berapa baik.. nasib bek ust majdi tak de, klu tak mesti kene marah sbb tak perform bagus....

pnjgnye aku tulis, huhu... ok lah dipendekkan cerita, final UIA A jumpa UIA B... UIA A johan, naib B... tu la cerita Royal 2008.. sememangnya kenangan royal mmg takkan dapat dilupakan :))

2 ulasan:

8-l berkata...

eh tahniah :>

Nurhuda Ramli berkata...

terima kasih, barakAllahu fik